Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2011 00:57 - Поредната стачка и вината на синдикатите
Автор: lyubomirstoykov Категория: Други   
Прочетен: 1131 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.01.2012 22:55


        До броени дни, ще започне поредната стачка. Този път ще стачкуват в "Мини Марица - изток" ЕАД.
        Причината за стачката е неспазване  от страна работодателя на подписаното на 12 юли т. г. споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството.
        Стачката не започна от 21.12.2011г., поради не подписване споразумение по чл.14 от Закона за Уреждане на колективните трудови спорове от работодателя. Не подписването на това споразумение, не спира стачката, а само я отлага във времето. Стачка няма да има, ако работодателя спази договореностите.
         Предполагам, че работодателя, не е подписал споразумението, понеже няма да може да си оттегли подписа, както го е отеглил от споразумението сключено през месец юли. 
          Защо напоследък не са спазват споразумения и договорености и това се случва най- често в  предприятията, които са държавна собственост?
         На това може ди даде старт не спазвне от страна на правителството на договореностите за пенсионната реформа.
         Последва трудовият спор в БДЖ, където даже  не се изскаше повишаване на заплатите.  БДЖ е токова добре управлявани от собственика, че е готова за фалит. За състоянието на БДЖ не са виновни синдикатите, а ръководството на БДЖ и всички правителства от 1989г. насам.
          След спора в БДЖ идва трудовият спор в  "Мини Марица - изток" ЕАД, пак става въпрос за неизпълнение на договорености залегнали в Колективният Трудов Договор. Фирмата е пак държавна.
           Друго интересно нещо, са преговорите за Браншов Колективен Трудов Договор  в бранш енергетика. До сега този договор се подписваше най- късно през месц октомври, а тази година той е подписан на 21.12. 2011г., след изборите, а не преди тях, понеже бе направено всичко възможно този договор да бъде по- лош за работещите в бранш енергетика. Намалени са ползваният платен отпуск, средствата за социално- битово и колтурно обслужване, всичко това се случва поради натиска оказан върху фирмите работещи в този бранш от правителството.
           Да беше само това има трудови спорове има и стачки, в медиите информацията е поднесена по- скоро телегрфно, по интересните коментари и разъсждения може да видите в коментарите към статиите в новинарските сайтове, в блоговете от различни разследващи журналисти, които доказват че стачката в БДЖ се организирана от лошите синдикалисти на които са орязани бонусите и са отнети привилегиите.Въпросните разследващи журналисти, не споменават, да ли са спазени клаузите от стачното споразумение от 10.03.2011г. В това стачно соразумение не видях никъде да се споменават бонуси и не са приети някакви привилегии на синдикатите ( http://www.knsb-bg.org/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=190&Itemid=230&lang=bg&limitstart=50 )
При обявяването на ефективната стачка никаде не се говори за бонуси, а за не спазване на договорености и се изска подписване на новият колективен трудов договор.
           За “Мини Марица-изток” ЕАД исканията, на синдикалистите за спазване на споразумението от 12.07.2011г. и в това няма нищо незконно, нито има някакъв синдикален заговор. Сигурно отстояването на правата в България  е заговор, който се ръководи от синдикатите.
           Вярно е има криза, но когато фирмата реализира печлаба, може да изплаща по- високи заплати,  
а получаването на по- високи заплати означава по- високи постъпления от преки и коствени данъци в държавният бюджет, по- високи пенсионни и здравни осигуровки, следователно лошите синдикати са борят за по- добър живот в България.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomirstoykov
Категория: Други
Прочетен: 138228
Постинги: 51
Коментари: 89
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930