Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2011 08:07 - Закрит пазар
Автор: lyubomirstoykov Категория: Регионални   
Прочетен: 1335 Коментари: 1 Гласове:
2



Малко история за мястото, което е определено за "Нова визия". Това е мястото: на което спират автобусите от съседните села; - където минава улицата,  която пресича целият град;                 - където са съсредоточени най- много магазини.               Другото, по- популярно име на площад "1-ви май" е Пазара. Това място  претърпя някой промени за последните 40 години, но не са чактолкова много: - блъснаха скарабирата ( корабчето ); - изчезна кръга в който аранжираха различни цветя, нямам спомен кога стана това но сега на неговото място сега има един правоъгълник с неподържана трева и дърво; - след 1989 година се появиха метални будки и други подобни, бяха съсипани тревните площи. При построяването на джобовете, повечето сергии бяха преместени на площад "1-ви май". След построяването на сегашният пазар за плодове и зеленчуци, със заповед на  предишният и настоящ кмет бяха премахнати ново появилите се търговски обекти; - Тревните площи са едно бледо подобие на това което бяха. Те са оформени с бетонни стени, иззидани с камък, но на доста места има само гол бетон, вследствие на бурната търговска дейност през деветдесетте години на миналият век и десетте години на новият век; - От дърветата - кестените са останали същите, може би и брезите; - От временните постройки са премахнати РЕП-а и будката за билети; - Постоянните постройки са претърпели, по скоро козметични промени. Направени са врати на някои, други са обединени. За сега са си запазили предназначението, само магазина за риба и магазина за цветя. В момента има 15 търговски обекта, от които действащи са 14.
              Последната идея на кмета на Община Кюстендил е за „Нова визия на площад  "1-ви май"", която се състой в превръщането му в закрит пазар (  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=822566 ). През изминалият мандат на г-н Паунов бяха построени  два „джоба“ с цел в единият да бъдат разположени производителите на плодове и зеленчуци, а в другият – търговците. В момента джобовете са полупразни .                 След промяната на водопровода и канализацията на улица "Димитър Пешев", бяха построени „сергии“, които никой не използва, използват се старите сергии, в градинката. Селскостопански производители излизат през пазарните дни на масички по улицата, а не джобовете.   Сега ще правим за тези производители и търговци на зеленчуци, закрит пазар, джобовете ще направим на паркинги.
                Идеята да има закрит пазар не е лоша, но като знаем какво стана със сегашният пазар( джобовете ), колко много са желаещите да го ползват, възникват някой въпроси:
                - Необходим ли е закрит пазар на Кюстендил в момент на икономическа криза и демографски срив?
                - С какви средства ще го построим?
                - Какво ще спечелим и какво ще загубим?
                - Какъв ли ще бъде ефекта от цялата тази история?
                Ще се опитам да си отговоря на тези въпроси.
                Като съоръжение от този тип, закрит пазар е необходим, но в момента няма сериозен проблем с търговските площи и със сергиите на открито, потенциалните клиенти намаляват, намалява покупателната способност на населението и новият пазар може да се окаже нерантабилен.
                Всеки строеж изисква средства, определено Общината няма пари и ще се наложи търсене на друг начин на финансиране, но упоменатият в статията на Дарикнюз, начин "преварително отдаване на правото на ползване" не мога да си го обясня, може да се отдава правото за ползване на вече, готовият пазар или сега съществуващият площад, много интересна ситуация, някои да плати правото за ползване преди построяването, като се има впрдвид, че това право не може да бъде по- дълго от 10 години.
                 По време на строежа:
                - ще има работа за една строителна фирма и работниците; 
                - търговците, които използват сегашните помещения, ще бъдат принудени да си търсят помещения с подходящ наем или ще прекратят дейността си. 
                 След завършването на сроежа,  ще ни остане покрит пазар, който дълго време ще бъде изплащан, но ще изчезне  площад "1-ви май". 
                След построявнето на закритият пазар, за да се преместят производителите и търговци на плодове и зеленчуци, ще бъде забраненна търговията, на старият пазар и най- вероятно да започнат протести, а не спонтанно преместване, вече има прецедент.
                Нещата които ме карат да мисля,че ще се случи горе изложеното са: Кюстендил постепенно се обезлюдява, младите и останалите без работа го напускат за да опитат късмета си другаде, а това води до намаляване на купувачите.
               Една от изтъкнатите причини за строежа на новият пазар са няколко магазина за хранителни стоки, зеленчуци и магазина за риба, които нямало да отговарят на наредбата за продажба на хранителни стоки след нова година. Те явно в момента отговарят на сега действащите наредби и закони, понеже за узаконени и работят. Ако се променят правилата за търговията с хранителни стоки, може да се помисли, как да се преустроят, така че да отговарят на тях. Има възможност за реконструкция, две от згадите са с формата на бупвата "П".
                 За момента е по- добре площад "1-ви май" да остане в сегашният си вид, като се подобри подръжката му. За промяна на функциите му може да се мисли, след завършване на Здравният център и подобряване на финансовото състояние на  община Кюстендил. 
                 При решение за промяна на площад "1-ви май", трябва да се помни, че под площада може да има архиелогически паметници, които е добре да излязат на повърността и да се впишат в новата визия на площада.
                                    


Тагове:   община,   кюстендил,   пазар,


Гласувай:
2



1. daan - СРЕЌНА НОВА 2012
31.12.2011 11:54
ТИ ПОСАКУВАМ ВО ГОДИНАТА 2012 ДА ТИ СЕ ИСПОЛНАТ СИТЕ СОНИШТА И ЖЕЛБИТЕ ДА СЕ ПРЕТВОТАТ ВО РЕЛНОСТ.
СРЦЕТО И ДУШАТА ДА ТИ СЕ НАПОЛНАТ СО ЉУБОВ И РАДОСТ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomirstoykov
Категория: Други
Прочетен: 137851
Постинги: 51
Коментари: 89
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930