Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2012 15:06 - Относно Облигационният заем, топ управляващите и топ опозицията в Община Кюстендил
Автор: lyubomirstoykov Категория: Политика   
Прочетен: 1797 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.02.2012 15:09


       Много ме заинтригува пресконференцията на кмета на Община Кюстендил, която се е състояла на 20.02.2012г. от 12:00 часа. Има запис от нея в сайта  на DARIKNEWS/Кюстендил. Материалите са публикувани със заглавие „Община Кюстендил харчи от облигационния заем и посреща постоянно ревизори“.       От самото заглавие се набива в ума, какво става в Община Кюстендил - неспазване на решението на Общинският съвет, да се емитира облигационен заем за построяване на Здравен център. Решението, което разрешава на кмета на Община Кюстендил да емитира облигационният заем е с  № 635 от 27.05.2010г.       В това решение са описани параметрите и условията по който може да се сключи облигационният заем, описани са и гаранциите с които общината гарантира, плащането на лихвите и главницата. В това решение има записан следният техт: „Кметът на Общината определя комисия, която да следи за целевото разходване на средствата от заема. Правата и задълженията на комисията при нецелево разходване на средствата се уреждат с Правилник, приет от Общинския съвет, след обявяване на заема за сключен. В случай на нецелево използване на средствата, облигационерите имат право да уведомят компетентните държавни институции.         След сключването на този заем, няма избрана комисия, няма правилник за действието й, но има изхарчени пари, официално 2 000 000 лв. за връщане на стари задължения. Според кмета  има пари харчени и за заплати. Какво излиза нашият многоуважаван кмет не спазва решенията на ОС за емитиране на облигационният заем, да не говорим, че не е имало актуализация на бюджета след емитиране на заема с което да бъде разрешено харчене от тези пари по предназначение.       С това си изявление г-н кметът на Община Кюстендил декларира пред обществеността, че е нарушил чл. 56 ал 1. от Закона за Общинският дълг, който гласи  „Постъпленията от дълга могат да се използват само по предназначението, за което общинският съвет е одобрил поемането на дълга“ , а в алинея 2 е описано за какво може да се използват средствата които са свободни от този заем   „Временно свободните постъпления по дългосрочен дълг до момента на тяхното влагане в проекта по чл. 14 могат да бъдат инвестирани само в български държавни и общински ценни книжа“.

      Причината за тази пресконференция на кмета са това което се случи на сесията на Общинският съвет на 17.02.2012г. Когато бе избран нов Председател на Общинският Съвет. Не бе разгледан бюджета за 2012г. Не бе прието предложението за закриване на три общински предприятия и откриване на едно ново. Гледах репортажа от сесията, но не разбрах какво сатана с точка едно от дневният ред  актуализацията на бюджет 2011г., но явно и до нея не се стигна.
Понякое време съветниците от ГЕРБ напуснаха, след тях излизаха и други и сесията бе закрита поради липса на кворум. 
      Във втората част от изказването г-н кмета напада: "Топ управляващите и топ опозицията в Кюстендил нямат структури, а хора свързани с групировките" . Ако има материали за престъпни връзки на общинските и градски  партийните централи, да ги предостави на прокуратурата, много по- добре звучи новината лицето X функционер на партия Y бе обвинен в престъпление за …., по сигнал на Кмета на Община Кюстендил, а отправянето на обвинения по медиите е правене на димни завеси.
      Но горният цитат ме малко озадачава, топ управляваща в Община Кюстендил е Коалиция Кюстендил, а опозиция са ГЕРБ, БСП и другите  политически сили в ОС.  Но все пак това изказване показва на Кюстендилци за кои сили да не гласуват, т.е. за всички политически партии и коалиции участващи в този Общински съвет, а може би и в късо просъществувалия.
       В заключение -  ако кмета наистина може да докаже изявленията си и се вземе в предвид какво върши той в Кюстендил е настъпило времето за радикална промяна. Време е следващият Общински съвет да бъде от Кюстендилци и за Кюстендилци.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomirstoykov
Категория: Други
Прочетен: 137879
Постинги: 51
Коментари: 89
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930