Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2013 09:16 - Промени на изборният кодекс
Автор: lyubomirstoykov Категория: Други   
Прочетен: 1384 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.06.2013 22:28


     Непрекъснато се говори за промяна на Изборният кодекс и от протестиращи и от управляващи. Обсъжда се каква да бъде системата за избори на Народно събрание -пропорционална или мажоритарна, обсъжда се как да се гласува - през интернет и машинно за да няма манипулации при преброяването, да не може да се контролира вота, да се ограничи възможността за купуване на гласове.
     Засега само ВМРО се осмели да поиска премахването на привилегията "парламентарно представена партия", на която се дължи квотния принцип при формиране на изборните комисии.
     Тази привилегия поставя участниците в отделните избори в неравностойно положение.
     Участието в тези комисии е платено и всички ние плащаме парламентарно представените партии да бъдат преизбрани.
     За да бъдат всички участници равнопоставени е необходимо да имат равен и безплатен достъп до БНТ и БНР и техните регионални центрове.
    БНТ и БНР се финансира от бюджета и ако е необходимо това финансиране да се увеличи, а не да се разчита на рекламата. По време на предизборната кампания, по двете медии, да не се излъчват платени реклами на участници в изборите.
     Относно лансираните промени в изборното право:
  1. Категорично заявявам, че съм против въвеждане на образователен и имуществен ценз за участие в изборите.
  2. Съгласен съм и подкрепям предложението - Гражданин с двойно гражданство, който не пребивавал в Република България повече от две години, да няма право да гласува за Народно събрание и президент. 
  По време на протестите ( зимни и летни  ), изплува идеята за намаляване на броя на депутатите и отзоваването им.
Намаляването на броя на депутатите няма да подобри работата на Народното събрание. В момента един депутат представлява около 35 000 избиратели. С какво ще се подобри работата на Народното събрание, когато един народен представител представлява два пъти повече избиратели? С нищо.
Отзоваването на депутатите е нож с две остриета ако се въведе:  
  1.  ще ги накара да бъдат по- активни при защитата на интересите на избирателите си;
  2. ще могат да бъдат манипулирани и заплашвани с отзоваване, когато засягат интересите на олигарсите.

    Относно застъпниците, добре стана че се ограничи броят им, до един в секция и има регистър на застъпниците. Регистъра ще помага на избирателите да не забравят, кой е помогнал за избора на даден депутат или общински съветник и да го използват за връзка с избраника. Хубаво е да има застъпници, но най- добре ще бъде, ако през изборния ден имат право да влизат в изборна секция само за да гласуват и да присъстват само при преброяване на бюлетините и съставянето на протоколите. 
     Събирането на подписки от политическите партии е безсмислено. Политическата партия трябва да отговаря само на другите изисквания заложени в изборният кодекс и закона за политическите партии. За независими кандидати трябва да остане събиране на подписка, но в разумни граници, не трябва да се забравя, че зад него не стои партийна структура която може да събере подписите.
      Внасянето на депозит за участие в изборите трябва да се премахне.
     Това са основните неща които трябва да се променят в изборният кодекс.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomirstoykov
Категория: Други
Прочетен: 138111
Постинги: 51
Коментари: 89
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930