Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2012 22:19 - Какво не трябва
Автор: lyubomirstoykov Категория: Други   
Прочетен: 1183 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.03.2012 19:16


      Какво не трябва да се случва в Община Кюстендил?
      Какво не трядва да допускаме да се случва в Община Кюстендил?
      Тези два въпроса ми се въртят непрекъснато в главата и все не мога да намеря най- правилният отговор.
      В каквато и посока да тръгна отговора е непълен или не ме удовлетворява, последните отговори, които ми се въртят в главата и които ще споделя с вас са провокирани от случващото се последните десетина дни в община Кюстендил и най- вече от публикациите в медийте от Общинската администрация.
      Първият отговор на въпросите който изскам да споделя  е - като общество не трябва да допуснем Общинските съветници да работят срещу децата на Кюстендил. Този отговор е много силно провокиран от публикациите в Дарикнюз 
Виктор Янев:"Съветници работят против децата на Кюстендил" и 47 имота пуска на търг общината, 12 от тях в "Жабокрътски рид"        Без да имам впредвид казанато от г-н заместник кмета на Община Кюстендил в статията, аз вземам само заглавието и акцентирам на следващата статия. Общинските съветници трябва да работят за децата на Кюстендил, като запазят Общинското имущество и накарат кмета на Общината и неговата администрация да го управляват. Миналият месец имаше пак тръг на общинска земя, която бе продадена, парите сигурно вече са изхарчени и ефекта от тях е нулев. През март ще се проведе нов тръг, пак ще се продаде земеделската земя и парите направо ще отидат за лихвите по облигационният заем, но от тези земи община Кюстендил, повече няма да има приходи, те вече не са нейни. Тези земи едвали ще станат собственос и на тези които имат нужда от обработваема земя , за съжаление те пак ще я взимат под наем. 
      В решенията на Общинският съвет е пълно с решения да се направи оценка на земеделски земи, да се утвърдът оценките и да се ораганизира тръг за продажбата им. Не претендирам за огромна точност но през изтеклият мандат на ОБщинският съвет имаше решения за продажба на земеделски земи за около 6 или 7 милиона лева, не че това се случи, но решенията ги има и търговете, ще започнат и тези земи ще изчезнат от собствеността на Общината. Дано да се намери мислещ общински съветник и да предложи всички тези решения да бъдат отменени. Горе описаната пробажба на земеделска земя е от по- старо решение, вече има светлина в тунела на тоталната разпродажба на сесията от 17.02.2012г. не е прието решение по докладната записка за продажба на земеделска земя.
      На мисълта, че Общинските съветници работят срещу децата на Кюстендил ме навежда  и  решение
  № 75 от 17.02.2012г. с което предоставят безвъзмездно на държавата микроязовири и водоеми собственост на Община Кюстендил. За какво са на държавата тези микроязовири и водоеми? Това са микроязовири и водоеми от местно значение ( даже само за населеното място в землището на селото в което се намират ), на държаевата само ще носят разходи и най- вероятно да бъдат изпуснати и ликвидирани, а с каво ще поливат земеделските производители, да му мислят земеделските производители или по- точно да са мислили когато са гласували за Кмет и Общински съвет.
       Второто нещо, което не трябва да допуснем е изпадането във финансов колапс на Община Кюстендил или по- скоро да направим всичко възможно да излезем от него. 
      Защо мисля така?
      Поселедните години, приходната част на Общинският бюджет в която има и прогнозна част не се получава, основно приходите от продажби на Общинска собственост ( плажа още не е продаден и по- добре, да но да се намери някой да спре и това безумие ); случва се и намаляване на държавната субсидия. Това довежда до недостиг на средства в Общинският бюджет и се появиха необслужваните Общински заеми ( овърдафт кредита ).В карая на  2010г. бюджетът вече има дупката от 1 856 854 лв.- овърдрафт заем, които не е върнат към края на календарната година и 919 457лв. просрочени задължения. Общо задълженията на общината са 2 776 311лв. През 2011г. просрочените задължения вече са 1 015 374 лв., дългове вече няма, понеже облигационният заем всеоще е приход, от него е върнат овърдрафт заема ( не коментирам до колко е законно). Все още не  е започнало връщането на облигационният заем, няма нищо построено с него,  но лихвите които трябва да се плащат през 2012г. са 422 500 евро ( 6,5% лихва). 
       Мнението ми е Община Кюстендил отива към финансов крах.
       Да се надяваме при приемане на бюджета за 2012г., Общинският съвет, да въведе по- строга финансова дисциплина, да не разреши да се чакат нереални приходи, на базата на които се правят реални разходи. Желанието ми е да се въведе правило " харчат се пари от бюджета само, ако има приходи, които покриват харча". Тази година ще има строителство на здравен център, за това има пари, но няма да има пари за рекламни строежи. Като цяло следващте години ни чака стагнация и орязване на общинският бюджет.
 Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomirstoykov
Категория: Други
Прочетен: 95509
Постинги: 51
Коментари: 89
Гласове: 255
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31